piątek, 10 listopada 2017

10 najzdrowszych produktów,które należy jeść w ciąży

Jedzenie za dwóch może okazać się nie lada wyzwaniem,zwłaszcza gdy opinie na temat tego,co jeść w ciąży są tak podzielone.Czy ryby należy jeść często,czy może mają one za dużo rtęci?Czy trzeba jeść dużo mięsa w trosce o odpowiednią ilość protein,czy może jest ono zbyt tłuste?Czy jajka są zdrowe,czy zawierają zbyt dużo cholesterolu?Poniższy ranking,zbudowany w oparciu o opinie ekspertów żywieniowych,pomoże zrozumieć,co naprawdę warto,a nawet trzeba jeść w ciąży,aby codzienna dieta była jak najzdrowsza i odpowiednio odżywcza zarówno dla przyszłej mamy jak i dla dziecka.Oto 10 najważniejszych produktów,jakie powinno się jeść będąc w ciąży.
1 Jajka
Niesamowite,ile dobrego mieści się w tym małym produkcie,który dostarcza zaledwie 90 kalorii.Poza ponad tuzinem witamin i minerałów,jajka dostarczają także protein,tak niezwykle ważnych podczas ciąży.Jajka są także bogate w cholinę,która wspiera prawidłowy rozwój zarodka,zwłaszcza jego mózgu i układu nerwowego.Kobiety z prawidłowym poziomem cholesterolu mogą bez obaw spożywać do dwóch jaj na dzień,natomiast te przyszłe mamy,u których poziom cholesterolu przekracza normę,zamiast całych jajek powinny zjadać same białka.
2 Łosoś
Łosoś jest nie tylko bogaty w wysokiej jakości białka,ale jest także wyjątkowo bogatym źródłem kwasów omega 3,które dobroczynnie wpływają na rozwój dziecka,zdrowie i samopoczucie mamy.W przeciwności do wielu innych ryb,łosoś zawiera bardzo mało rtęci,która jest szkodliwa dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego zarodka.Należy jednak pamiętać,że spożywając nawet ubogie w rtęć ryby,czy to np.łososia,mintaja czy puszkowanego tuńczyka,nie należy przekraczać zalecanej normy maksymalnie 340 gram na tydzień,tak aby organizm nie wchłaniał zbyt dużo tego szkodliwego pierwiastka.
3 Groch i inne strączkowce
Wszystkie rośliny strączkowe,czy to fasola,groszek,cieciorka lub soczewica,mają najwięcej białka i błonnika spośród wszystkich warzyw.To,jak ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości protein,zostało już wcześniej wyjaśnione.A dlaczego w ciąży trzeba spożywać również błonnik?Praca układu gastronimicznego ciężarnej kobiety zostaje znacznie zwolniona,stwarzając ryzyko występowania zaparć i hemoroidów.Błonnik zapobiega takim problemom,a także pomaga je zwalczać.Ponadto,rośliny strączkowe niezwykle bogate są również w inne składniki odżywcze,min.żelazo,wapno,cynk i tak ważny w ciąży kwas foliowy.
4 Słodkie ziemniaki
Pomarańczowawy kolor tym ziemniakom nadają karotenoidy,czyli roślinny pigment,który w ludzkim organizmie przekształca się w witaminę A.I chociaż spożywanie dużej ilości tej witaminy zawartej w produktach zwierzęcych takich jak np.wątroba czy mleko może być szkodliwe,to zupełnie inaczej ma się to z witaminą A pochodzącą z karotenoidów,które przekształcają się w nią tylko wtedy,gdy Nasz organizm tego potrzebuje.Zatem nie ma powodu,aby ograniczać spożywanie bogatych w nią owoców i warzyw.Słodkie ziemniaki to także źródło witaminy C,błonnika i kwasu foliowego.
5 Pełne ziarna
Wśród najważniejszych produktów,jakie należy jeść w ciąży,aby dziecko było zdrowe,a mama pełna energii,znajdują się pełne ziarna.Kasza jęczmienna,płatki owsiane,komosa ryżowa to zaledwie kilka z całej gamy zbóż i ziaren bogatych min.w błonnik,witaminę E i selen.Jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze ziaren jest wcześniej wspomniana komosa ryżowa,która dzięki ogromnej ilości protein zaliczana jest do tzw.super foods.Co ciekawe,do grupy pełnoziarnistych produktów należy również kukurydza i przyrządzany z niej popcorn,jednak przyszłe mamy w trosce o utrzymanie po ciąży atrakcyjne sylwetki nie powinny przesadzać z jego spożywaniem.
6 Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to najbogatsze źródło kwasów omega 3 pochodzenia roślinnego,tak ważnych dla zdrowia Nas wszystkich,nie tylko kobiet w ciąży.Orzechy włoskie to także smaczne źródło białka i błonnika,które świetnie sprawdza się w roli przekąski o każdej porze dnia,lub jako dodatek wzbogacający smak i odżywczość różnorodnych sałatek.Ponadto,te tak popularne i łatwo dostępne w Naszym kraju orzechy zawierają poprawiający pracę mózgu fosfor,a także żelazo,wapno,potas,magnez,cynk oraz witaminy E i B6.
7 Jogurt
Prawdziwy grecki jogurt ma blisko dwa razy więcej białka niż zwykły i tak jak każdy inny,jest bogaty w wapń,tak istotny element diety ciężarnej kobiety.Jeśli przyszła mama nie przyjmuje wystarczająco dużo wapnia,wkrótce jego zapas,który przecież musi przekazywać dziecku,zostanie wyczerpany i osłabi jej własne kości.Jogurty to jedne z produktów,których nie należy pomijać będąc w ciąży dzięki nim zapewnia się prawidłowe ukształtowanie szkieletu dziecka bez szkody na zdrowiu matki.
8 Liściaste warzywa
Szpinak,jarmuż,rukola i inne liściaste warzywa obfitują w witaminę A,C,K oraz istotny kwas foliowy,a do tego przykładają się do utrzymania prawidłowego wzroku.Wszystkie spodziewające się maluszka kobiety,a zwłaszcza te,które nie chcą nadprogramowo przytyć w ciąży,powinny jeść sałatki z warzyw zielonolistnych przynajmniej raz dziennie nie tylko zapewniają one prawidłowy rozwój płodu,ale są także niskokaloryczne.
9 Mięso
Mięso to bardzo dobre źródło wysokiej jakości białek.Ważne jest jednak,aby zwłaszcza przy kupowaniu czerwonego mięsa,wybierać chude,pozbawione tłuszczu kawałki.Wołowina i wieprzowina są szczególnie wskazane podczas ciąży,gdyż oprócz protein zawierają również cholinę.Należy natomiast unikać wędlin i parówek,chyba,że były wcześniej smażone lub gotowane w odpowiednio wysokiej temperaturze.W przeciwnym razie istnieje ryzyko przekazania dziecku wraz ze spożywaną wędliną bakterii,pasożytów,salmonelli czy nawet toksoplazmozy.
10 Owoce i warzywa
Zajadanie się w ciąży owocami i warzywami każdego rodzaju i koloru,zielonymi,czerwonymi,żółtymi,fioletowymi,zapewnia odpowiednie zróżnicowanie składników odżywczych potrzebnych i mamie i dziecku.Warzywa i owoce z każdej grupy koloru zawierają inne witaminy i minerały.Ale istnieje też inny powód,dla którego warto jeść różne rodzaje owoców w zaawansowanej ciąży dziecko zaczyna próbować przez wody płodowe tego,co spożywa matka.Zatem jeśli już w swoim łonie przyzwyczai się je do różnorodnych smaków,tym większe szanse na to,że maluch będzie je łatwo akceptował również po narodzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz