piątek, 10 listopada 2017

5 najzdrowszych zamienników cukru

Cukier stał się wiernym towarzyszem Naszego życia codziennego.Biała słodycz dodawana łyżeczkami do Naszej kawy i herbaty i w ilościach przemysłowych do napoi słodzonych i przetworzonej żywności,zdominowała Naszą dietę.Wraz z rosnącą w zatrważającym tempie liczbą osób otyłych rośnie świadomość tego,jak bardzo negatywny wpływ na Nasze zdrowie może mieć cukier.Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia(WHO)powinno spożywać się maksymalnie do 5 łyżeczek cukru na dzień,zatem mniej nawet niż zawiera jedna puszka coca-coli(podczas gdy przeciętny Amerykanin konsumuje go dziennie ponad 4 razy więcej!)Coraz większa wiedza na temat szkodliwości cukru budzi potrzebę znalezienia zdrowszej i mniej kalorycznej alternatywy,nie jest to jednak takie łatwe.Najbardziej znane zamienniki cukru są produktami syntetycznymi,a więc niewiele łaskawszymi dla zdrowia niż sam cukier.Co gorsza,kilka z tych substancji syntetycznych często używanych pod postacią słodzików,np.aspartam czy acesulfam K,uważa się za rakotwórcze.Na szczęście istnieją również naturalne zamienniki cukru,bezpieczne dla zdrowia i zalecane każdemu,kto chce prowadzić zdrowy tryb życia.Oto ranking 5 najzdrowszych zamienników cukru.
1 Stewia
Stewia to obecnie najzdrowszy,całkowicie naturalny zamiennik cukru.Zioło to,pochodzące z Ameryki Południowej,jest 300 razy słodsze od cukru,a mimo to nie ma żadnych kalorii!Na swoich rodzimych terenach stewia jest od setek lat używana do słodzenia.Jej ogromna popularność także w Japonii skłoniła producentów do użycia jej zamiast cukru w dietetycznej Coca-Coli na tamtejszym rynku.Stewia ma 0 kalorii,idealna jest zatem dla osób walczących z nadwagą,a dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana również przez cukrzyków.Jako słodzik używa się nie tylko jej sproszkowanej formy,ale również świeżych lub suszonych łatwo ją uprawiać w doniczce.Stewia to jedyny całkowicie naturalny słodzik,który jest bezpieczny dla zdrowia i do tego nie zawiera żadnych kalorii.
2 Ksylitol
Ten organiczny związek chemiczny pozyskuje się z niektórych warzyw i owoców,a w niewielkich ilościach produkuje go także ludzkie ciało.Badania wykazały,że jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia,a Światowa Organizacja Zdrowia(WHO)nie określa nawet jego górnej granicy zalecanego spożycia.Ksylitol zapobiega próchnicy i rozwojowi bakterii w jamie ustnej,dlatego często używany jest zamiast cukru jako substancja słodząca w cukierkach i gumach do żucia.Podobnie jak stewia,bezpieczny jest nawet dla diabetyków.Chociaż ksylitol zawiera kalorie,jest znacznie zdrowszy niż cukier.
3 Miód
Ten złoty eliksir jest jednym z najcenniejszych darów natury,spożywanym już od starożytności.Ceni się nie tylko jego smak,ale także właściwości zdrowotne jest niezwykle skuteczny przy bólu gardła,zawiera także witaminy i minerały,a nawet pomaga walczyć z kacem.Posłodzona nim herbata czy kawa zyskuje nowy,bogaty aromat,a wypieki,w których zastępuje się nim cukier,są jeszcze smaczniejsze.Naturalny miód jest nieporównywalnie zdrowszą alternatywą cukru,jednak ze względu na swoją kaloryczność nie zalecany jest osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy.
4 Melasa
Melasa to produkt uboczny produkcji cukru spożywczego.Podczas przetwarzania trzciny i buraków cukrowych wydzielają się substancje odżywcze,między innymi żelazo i wapno,które zamiast w cukrze pozostają w melasie.Ten gęsty syrop,często zwany czarnym złotem,nadaje się świetnie zarówno do wypieków jak i do słodzenia napojów.Jest znacznie słodszy od białego cukru,dlatego zużywa się go mniej.Co więcej,badania naukowe dowiodły,że ma ona również dobroczynny wpływ na zdrowie obniża poziom złego cholesterolu,zwiększa odporność,a nawet pomaga w odchudzaniu,obniżając ilość kalorii wchłanianych podczas trawienia.
5 Fruktoza
Owoce to bogate źródło naturalnego cukru.Co prawda soki owocowe nie mogą być dodawane do kawy czy herbaty,ale za to świetnie sprawdzają się w dodawaniu słodkości ciastom i innym wypiekom.Jako zamiennik cukru w napojach idealna będzie fruktoza,czyli naturalny cukier pozyskany z owoców.Kaloryczność fruktozy jest zbliżona do sacharozy,czyli białego cukru,jednak jest ona od niej blisko dwa razy słodsza,zatem do uzyskania pożądanych walorów smakowych używa się jej znacznie mniej.Tym samym wartość energetyczna produktów,które słodzone są fruktozą,jest o połowę niższa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz