wtorek, 21 listopada 2017

11 najzdrowszych owoców

Niewiele jest rzeczy,które mogą równać się ze słodyczą zerwanej właśnie z krzaczka truskawki czy z pierwszym kęsem dojrzałego arbuza,który zawsze ścieka po podbródku odświeżającą strużką soku. Ale owoce to coś znacznie więcej,niż tylko pyszny smak.Ich bogactwo w witaminy A i C,kwas foliowy i inne składniki odżywcze pomagają zapobiegać chorobom i zawałom serca,pewnym typom nowotworów,a nawet utracie wzroku,a także wspomagają kontrolę ciśnienie krwi i regulację poziomu choresterolu.Żadne suplementy diety dostępne w aptekach nie dostarczą organizmowi tego,co dojrzewające w słońcu owoce tylko kombinacja witamin,błonnika,minerałów i przeciwutleniaczy właściwa owocom najskuteczniej chroni Nasze zdrowie.Wszystkie owoce wpływają dobroczynnie na zdrowie i samopoczucie,ale niektóre z nich są szczególnie bogate w składniki odżywcze i w większym stopniu niż inne chronią Nasze organizmyz przed chorobami.Oto lista 11 najzdrowszych owoców,które z łatwością można znaleźć na pobliskim targu czy w każdym super markecie.
1 Jagody goi
Wartość odżywcza(100 gram):370 kcal,10g błonnika
Te najzdrowsze na świecie owoce,zwane także wilczymi jagodami,pochodzą z tybetańskich Hiamalajów i Mongolii.Choć w Azji jagody goi spożywane są od tysiącleci,w krajach Zachodu pojawiły się całkiem niedawno.Aż trudno uwierzyć,że w tych skromnie wyglądających jagódkach kryje się największa zawartość składników odżywczych pośród wszystkich owoców świata.Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy owoce te zyskały sobie przydomek„fontanny młodości”.Jagody goi nie tylko są źródłem wszystkich najważniejszych aminokwasów,ale także zawierają więcej białka i karotenoidów niż jakikolwiek inny owoc.Wilcze jagody obfitują także w witaminę C,żelazo,błonnik i minerały.Pośród wielu udowodnionych naukowo właściwości medycznych tego najzdrowszego na świecie owocu należy wymienić redukcję rozwoju komórek rakowych żołądka,płuc i sutka.Ponato te azjatyckie jagody zapobiegają zawrotom głowy,mają właściwości antyseptyczne,a nawet wspierają walkę z otyłością.Uwaga jagody goji są tak bogate w składniki odżywcze,że nie powinno się spożywać dziennie więcej niż 5-12 g suszonych jagód,(czyli ok.tyle,ile mieści się na łyżeczce do herbaty).
2 Jabłko
Wartość odżywcza(1 średnie):75 kcal,3 g błonnika
Wpływ na zdrowie:jabłka zawierają przeciwutleniacze zwane flawonoidami,które obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na astmę i cukrzycę.Jabłka to także naturalny odświeżacz oddechu,a zawarte w nich kwasy czyszą zęby z każdym kęsem.
Ciekawostka:najwięcej witamin w jabłku znajduje się tuż pod skórką,dlatego najzdrowiej jest jeść je bez obierania.
3 Banan
Wartość odżywcza(1 średni):105 kcal,3 g błonnika
Wpływ na zdrowie:mało który owoc zawiera tak dużą dawkę potasu,co banan w średniej wielkości owocu znajduje się aż 422 miligramów potasu,który skutecznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.Banany bogate są także w witaminę B6 i kwas foliowy.
Ciekawostka:osoby uczulone na lateks są bardzo często uczulone również na banany,gdyż bananowce i drzewa kauczukowe mają ze sobą wiele wspólnego.
4 Jeżyny
Wartość odżywcza(pół szklanki):31 kcal,4 g błonnika
Wpływ na zdrowie:jeżyny swój ciemny,głęboki kolor zawdzięczają antocyjanom przeciwutleniaczom,które pomagają redukować ryzyko zawału serca i raka.Badania wykazały,że sok z jeżyn zapobiega rozwojowi raka płuc.
Ciekawostka:Starożytni Grecy stosowali jeżyny do zwalczania symptomów podagry.
5 Borówki
Wartość odżywcza(pół szklanki):41 kcal,1.5 g błonnika
Wpływ na zdrowie:borówki,w zestawieniu 60 najpopularniejszych owoców,znajdują się na pierwszym miejscu pod względem właściwości przeciwutleniających.Borówki obniżają ryzyko wystąpienia chorób wieku starczego,takich jak choroba Alzcheimera i Parkinsona.
Ciekawostka:borówki bardzo łatwo i dobrze się mrozi,a serwowane po uprzednim zamrożeniu są równie smaczne,co świeże.
6 Winogrona
Wartość odżywcza(pół szklanki):53 kcal,poniżej 1 g błonnika
Wpływ na zdrowie:winogrona zawierają resweratrol czyli przeciwutleniacz,który przez obniżanie ciśnienia krwi i zapobieganie powstawaniu skrzepów obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.Ten sam antyoksydant może zapobiec rozwojowi raka piersi,żołądka i okrężnicy.
Ciekawostka:najwięcej resweratrolu zawierają skórki winogron i właśnie dlatego wina czerwone,które powstają z fermentacji również i skórek tych owoców,są zdrowsze niż wina białe.
7 Kiwi
Wartość odżywcza(1 duże):56 kal,3 g błonnika
Wpływ na zdrowie:poza witaminą E,potasem i magnezem,w kiwi znajduje się więcej witaminy C niż w pomarańczach.Owoce te wspierają zdrowy rozwój kości,chrzęści,zębów i dziąseł.Kiwi obniża też poziom trójglicerydów,które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Ciekawostka:włochata skórka kiwi jest jadalna i nie powoduje rozterek żołądkowych,z czego zdaje sobie sprawę tylko niewielu fanów tego owocu.
8 Pomarańcze
Wartość odżywcza(1 średnia):52 kcal,3 g błonnika
Wpływ na zdrowie:oprócz witaminy C i potasu pomarańcze zawierają sporo kwasu foliowego,ważnego szczególnie dla kobiet w ciąży z uwagi na to,że pomaga zapobiegać wadom ośrodkowego układu nerwowego poczętego dziecka.
Ciekawostka:biała skórka pomarańczy zawiera niemal tyle samo witaminy C,co miąższ,dlatego owoce te powinno się jeść razem z ich białą częścią.
9 Maliny
Wartość odżywcza(pół szklanki):32 kcal,4 g błonnika
Wpływ na zdrowie:maliny to źródło magnesu,kwasu foliowego i kwasu elagowego,który zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy.Obiecujące badania na zwierzętach wykazały,że maliny mogą się okazać pomocne też przy zwalczaniu raka przełyku i okrężnicy.
Ciekawostka:maliny psują się tak szybko,że tylko niewielki procent zbiorów jest sprzedawany świeży znaczna większość tych owoców trafia do sprzedaży w postaci przetworzonej,np.dżemów lub mrożonej.
10 Ananas
Wartość odżywcza(pół szklanki):40 kcal,1 g błonnika
Wpływ na zdrowie:ananas zawiera bromelinę,naturalny enzym wspomagający trawienie,zapobiegający zakrzepom krwi,zmniejszający rozwój komórek rakowych i przyspieszający gojenie się ran.
Ciekawostka:bromelina,która rozbija proteiny,sprawia,że sok z ananasa stanowi świetną marynatę i zmiękczacz do mięs.
11 Awokado
Wartość odżywcza(1/2 awokado):114 kcal,4.5 g błonnika
Wpływ na zdrowie:owoc awokado to źródło witaminy E i kwasu foliowego,a także tłuszczów jednonienasyconych,które pomagają obniżyć poziom choresterolu.Jeśli masz problem z cholesterolem,zastąp w swojej ulubionej kanapce masło plasterkiem awokado,a szybko zauważysz różnicę.
Ciekawostka:dzieci uwielbiają awokado.Jego miękki,kremowy miąższ jest łatwy do przełknięcia,z wysoką zawartością tłuszczu wspomaga zdrowy rozwój malucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz