niedziela, 18 czerwca 2017

TOP 20 zdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada właściwości i ciekawostki
Czekolada to najbardziej popularny przedstawiciel łakoci,uwielbiany chyba w każdym zakątku świata.I chociaż delektowanie się nią w nadmiernych ilościach nie jest wskazane,to jedna lub dwie kostki dziennie tego rozpływającego się w ustach przysmaku nie tylko poprawą Nam humor i dodadzą energii,ale także poprawią ogólną kondycję Naszego zdrowia.Należy jednak pamiętać,że dobroczynne właściwości ma głównie gorzka czekolada o dużej zawartości kakao,natomiast jedzenie mlecznej lub białej czekolady może przysporzyć Nam co najwyżej zbędnych kilogramów i wyrzutów sumienia.Kilka kostek gorzkiej czekolady w tygodniu powinno na stałe zagościć w Waszej diecie oto dlaczego.
1 Czekolada jest dobrym źródłem energii.Jedna jej kostka dostarcza organizmowi wystarczająco dużo energii,aby przejść ok.45 metrów
2 Czekolada zawiera fenyloetyloaminę,naturalny aminokwas,który działa jak afrodyzjak,a nawet leczy kaca
3 Gorzka czekolada jest w stanie poprawić Nasze zdolności widzenia w słabych warunkach,na przykład w czasie brzydkiej pogody
4 Czekolada zawiera tryptofan,który pomaga wytwarzać w Naszym ciele serotoninę,czyli neuroprzekaźnik odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności oraz endorfiny zwane hormonami szczęścia
5 Czekolada rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi przez mózg, o bardzo przydaje się podczas wysiłku mentalnego,takiego jak nauka czy zdawanie egzaminu
6 Czekolada,z uwagi na teobrominę zawartą w kakao,uznawana jest za wazodylitator,czyli substancję,która rozkurcza tętnice,obniżając tym samym zbyt wysokie ciśnienie krwi.Według najnowszych badań naukowych,jej spożywanie zapobiega także nadciśnieniu często występującemu u kobiet w ciąży
7 Czekolada to bogate źródło przeciwutleniaczy.Jej ciemna odmiana zawiera flawonoidy rodzaj przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom serca,a przy regularnym spożyciu ryzyko zawału serca spada aż o 17%
8 Najnowsze badania naukowe wykazały,że te same flawonoidy pomagają chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi
9 Gorzka czekolada pomaga w przywracaniu tętnicom giętkości i zapobiega odkładaniu się krwinek na ścianach żył,co znacznie obniża ryzyko zatoru
10 Sto gram gorzkiej czekolady zawierającej od 70 do 85% kakao zapełnia dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na mangan aż w 98%,na żelazo w 67% i na magnez w 58%.To także bogate źródło wielu witamin,min.B1,B2,B3 i E,witaminy młodości
11 Według badań opublikowanych w magazynie“Journal of Psychopharmacology”osoby,które jedzą sporo czekolady są spokojniejsze od tych,którzy od niej stronią.Innymi słowy czekolada obniża Naszą podatność na stres
12 Ciemna czekolada wspiera zdolności poznawcze u ludzie starszych z zaburzeniami takimi jak np.demencja,poprawia także ich zdolności werbalne
13 Flawonoidy zawarte w czekoladzie działają antywirusowo i przeciwzapalnie.Dzięki nim zwiększa się Nasza odporność i jesteśmy w stanie szybciej radzić sobie z chorobami
14 Jakkolwiek nieprawdopodobnie może to zabrzmieć,czekolada ma także dobry wpływ na Nasze uzębienie.Zawarte w niej masło kakaowe okrywa zęby cienką powłoką,która utrudnia bakteriom przedostawanie się do nich
15 Kolejna zadziwiająca ciekawostka,to właściwości zapobiegające cukrzycy.Kakao wspomaga produkcję insuliny,co oznacza,że czekolada z wysoką jego zawartością może Nas skutecznie chronić przed jej niedoborem
16 Czekolada wspomaga zachowanie prawidłowej wagi ciała.Badania naukowe wykazały,że smakosze czekolady mają niższe BMI od tych osób,które odmawiają sobie tej rozpływającej się w ustach rozkoszy.Dzieje się tak dlatego,ponieważ kalorie zawarte w czekoladzie przyspieszają Nasz metabolizm
17 Teobromina zawarta w czekoladzie zapobiega kaszlowi równie dobrze jak kodeina zawarta w wielu lekach przeciwbólowych i syropach na kaszel.Co jednak najważniejsze,spożywanie czekolady nie wykazuje żadnych efektów ubocznych,które niestety towarzyszą przyjmowaniu kodeiny,a do tego smakuje o wiele lepiej
18 Gorzka czekolada świetnie wpływa na skórę.Zwiększa jej gęstość i poprawia nawilżenie
19 Badania przeprowadzone na uniwersytecie Harvarda odkryły,że dostarczanie organizmowi dziennej dawki czekolady może zapobiec zachorowaniu na Alzhaimera
20 W ciemnej czekoladzie zawarte są związki,które wspomagają walkę z migreną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz